Гласило за национална, духовна и културна питања

Контакт

 

 
 

СРБСКА МâЛА У ЂАКОВИЦИ

Глигоријевић Д. Милорад

Милорад Д. Глигоријевић, иако по вокацији није историчар, успешно и на себи својствен начин пише о свом родном граду Ђаковици,односно о Српској мâли у Ђаковици. На основу историјских извора и литературе, сведочења својих суграђана, генеалошких стабала, фактографских података аутор је написао дело и тиме дао не мали допринос српској историографији. И не само то, Глигоријевић је оставио трајно сведочанство о постојању српског народа у српској Метохији, у Ђаковици, тамо где Срба данас готово и да нема. Утолико је његово дело значајније. Вредан хвале је његово ентузијазам и у прикупљању материјала и у проналажењу начина да се дело објави. Овај његов подухват сврстава га у ред националних делатника и у ред најбољих познавалаца прошлости српског народа у Ђаковици. Проучавајући историју 19. века, схватајући велики ентузијазам и прегалаштво предака који су деловали у Старој Србији у Османском царству, желео је да тај њихов рад забележи и на тај начин овековечи.

Његов истраживачки напор није био узалудан. Заувек су од заборава отргнуте ђаковичке цркве, Српска улица, развој просвете у тој једној јединој улици, начин живљења, понашања, одевања, једном речју осликао је менталитет Срба Српске мâле. Аутор говори о новчаним фондовима, о Црквено-школској општини, удружењима и друштвима Срба. То нама, њиховим потомцима, говори о великој еманципованости тог становништва и њиховој бризи о образовању и напредовању свог подмлатка. Аутор се посебно осврнуо на њихову слогу, моралну чистоту и побожност.

Аутор је третирао друштвене и политичке теме. Приказао је многе сегменте живота српске заједнице у Ђаковици у последњим деценијама османске власти. Глигоријевић је осликао обичаје приликом свадбе, за време крсне славе, бабина, имендана и тако оставио значајне етнографске изворе за проучавање културне баштине метохијских Срба. Говорећи о Значајним личностима из Србске мâле он је дао значајан допринос српској лексикографији, јер неке од тих личности излазе из локалног оквира и њихове делатности завређују да буду уврштени и у националним лексикографским речницима. Попис српских породица је такође веома важан и заувек оставља запис о бројности и значају српског ентитета у Ђаковици.

Глигоријевић говори и о зулумима за време османске владавине, али подсећа и на неодговорне потезе комунистичког руководства, о неправдама које су Срби у том периоду доживљавали. Посебно се осврће на ратну 1999. годину и на све последице које је тај рат донео. Књига је опремљена илустративним материјалом што има додатну фактографску вредност.

Иако протеран из Ђаковице,Милорад Глигоријевић не одустаје од свог града. Одузели су му завичај, али жели да му се одужи. Бори се за истину и не дозвољава да се фалсификује српска прошлост... „Србске мâле“ у Ђаковици.

 

Др Александра НОВАКОВ

Контакт тел. аутора:  0643395642


| [Насловна] | [Наша издања] | [О нама] | [Контакт] |
Copyright © 2011 Агенција за издавачку делатност »Лестве«. Сва права задржана.