Гласило за национална, духовна и културна питања

Контакт

 

 
 

СРПСКИ ЈЕЗИК
НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ДАНАС

Митра Рељић

Ова монографија представља делимично измењену и допуњену верзију докторске дисертације одбрањене 8. фебруара 2012. године на Филолошком факултету у Београду пред комисијом у саставу: проф. др Предраг Пипер, проф. др Срето Танасић, проф. др Вељко Брборић. Свим члановима комисије упућујем захвалност за веома корисне примедбе и сугестије које су допринеле квалитету финалне верзије текста. Посебну благодарност дугујем свом ментору професору Предрагу Пиперу који је са пажњом пратио мој истраживачки рад те, знајући да он протиче у неуобичајеним условима, својом стручношћу, људском бригом и хришћанском несебичношћу помагао да истрајем у послу.

О тежини услова у којима је настајала ова књига а о којима сам у току њене израде најмање размишљала говори, између осталог, податак да је велики њен део написан при студени и свећи. О жалу, кајању и стиду над нагорелим страницама у полумраку прелиставаних студија (кад услед умора попусти пажња), могла би се срочити занимљива прича. Свако чије истраживање укључује и теренски рад добро зна колико физичких, умних и емотивних напрезања такав посао изискује. На Косову и Метохији и у околностима у којима је протицао рад на овој књизи, та напрезања су морала бити трострука.

Али, на сваку невољу, уколико је не примамо са љутњом и гневом, Господ нам, ако умемо да видимо, узврати благом радошћу, сваки губитак надомести ненаданим и вреднијим даром. Тај мени узвраћени дар јесу људи широм Косова и Метохије од којих многе, да није било овог истраживања и околности у којима је оно протицало, не бих никако или би их тек површно упознала. Ти дивни домаћини, иако и сами у невољи, отварали су широм врата својих домова неком кога први пут виде, угошћавали га најбољим што су имали, несебично помагали у обављању посла. Свима њима упућујем велико хвала. Захваљујем такође мојим саговорницима - информаторима, директорима школа, наставницима и ученицима, као и студентима Приштинског универзитета који су ми изишли у сусрет при сваком анкетирању. Напокон, велику захвалност дугујем мојим пријатељима, колегама и породици за сваку врсту разумевања и подршке.

О Великој Госпојини 2013.

Аутор


| [Насловна] | [Наша издања] | [О нама] | [Контакт] |
Copyright © 2011 Агенција за издавачку делатност »Лестве«. Сва права задржана.