Гласило за национална, духовна и културна питања

Контакт

 

 
 

ПОКРЕТНЕ СТЕПЕНИЦЕ

 Соња Ивковић, ПОКРЕТНЕ СТЕПЕНИЦЕ,
Агенција за издавачку делатностЛЕСТВЕ”,
Косовска Митровица,
2015.

Соња Ивковић је дипломирала на Факултету политичких наука у Београду. Живи и ради на Косову. Бави се писањем и фотографијом. Ово је њена трећа књига. Прва, са насловом Мука је албум фотографија србских стараца и старица из дела Косовског Поморавља који су, на крају свог тешког живота, многонапаћени, приковани за своје опустеле домове. За ове старце остала су само сећања, и остала је још, само једна нада, да их има ко сахранити после задњег издисаја.

Друга Соњина књига, Пустош Јужног Прага је, такође, албум од више стотина фотографија напуштених србских кућа и имања, из напуштених србских села и засеока око србских општина Косовске Каменице и Новог Брда, Новог Брда са Прилепцем, родним местом Светог Србског Кнеза Лазара. За људе овог краја, велики србски писац, зверски уморен од титоиста, Григорије Божовић је рекао: ,,Горње-Моравац је тврди Србин и православац не од јуче. Чини ти се као да је од прастарина. Везан је за груду, за причу о њој као ретко ко. Непоказан је, нема ничега хохштаплерскога ни изазивачкога. Али нема Србина који ту груду зубима снажније држи. Трпљење му је огромна снага“.

Када се овакви Срби померају са својих вековних темеља и прагова, поставља се питање да ли су за Србе дошла ,,последња времена“!

Амбијент треће Соњине књиге, Покретне степенице, није тематски уско везан за  Косовско Поморавље, Метохију и Косово, где се ауторка креће, живи и ради, већ је то земља у којој су наметнути разни пороци. У књизи је 27 прича и цртица у којима се ретко где може наћи здрава и потпуна породица. Боже, сачувај. Све се то данас узима, сутра разводи, наркомани, насиље, убиства, крађе. Теве је у многим причама у центру збивања а одатле ,,ударне вести: ко је кога заклао, ко је кога силовао, запалио, убио, покрао… ,,истополни бракови и таман да заблистамо коментарисала је несрећна јунакиња у једној од прича. Болести, разводи,  напуштена деца, бракови без деце, без љубави, лажови и лажљивице, убиства, убице без милости, клања, преваре…

Приче су, све, из црне свакодневице. Ауторка се сусреће свакодневно са тешким призорима из њених прича ,,далеко од сивог града, далеко од сиве земље“. Углавном: Распад. Навикавање на свакодневни живот пун гадости, клинике за инфективне болести пуне пацијената. Све је ово, углавном, тешко за читање! Али, зар ово нису истините приче? Зар све није овако око нас, и горе? Растурено, раскомадано, на парчиће. Ликови из сиромашног света и полусвета: ,,фарме“, ,,парови“,  ,,мењам жену“…  разни и грозни теве риалити шоуи… пренети у свакодневни живот.  Ова збирка прича је критика оних који су све више опседнути тевеом, мобилним телефоном, СМС порукама, филмовима намењеним окупираним народима. По речима ауторке, она је желела да направи књигу ,,за домаћице“ да прочитају кад имају времена, да их заинтересује за оно шта се око нас дешава.

Ово су приче о напуштању Бога, обичаја и традиције. И они који би хтели да се посвете породици, окружење их убија. Многима је преостало, као и збуњеном Аранђелу (Њива на крају села), туга и чуђење шта се све ово дешава са људима и светом око њих. Остала је, тек понегде, љубав између људи. Остала је, тек понегде, љубав према некој животињи.

Ова, многа и наизглед проста питања, која отвара Соња Ивковић у овим својим причама имају тежину. Ово су ,,лаке“ приче о угроженој заједници која овим путем нестаје.

 

З. Ђорђевић


| [Насловна] | [Наша издања] | [О нама] | [Контакт] |
Copyright © 2011 Агенција за издавачку делатност »Лестве«. Сва права задржана.