Гласило за национална, духовна и културна питања

Контакт

 

 
 

ПРИЧЕ ИЗ СТАРЕ СРБИЈЕ

 Петар Д. Петровић, ПРИЧЕ ИЗ СТАРЕ СРБИЈЕ,
Агенција за издавачку делатностЛЕСТВЕ”,
Косовска Митровица,
2012.

Једна од најугледнијих варошких породица, која је у Пећи живела више од два века- подарила је нашој   култури   и   науци   читав   низ   значајних интелектуалаца. Међу њима су учитељи Димитрије Петров   Петровић   (1848-1901) (као угледни Србин, Пећанац, сахрањен је је у порти Пећке патријаршије)  и   његов   син,   по занимању, такође учитељ Петар Петровић, надрасли су просторе средине, у којој су живели и стварали.

Петар је рођен 22. децембра 1881. године у Пећи. Мушку основну школу је учио код учитеља Цветка Стаматовића у махали Ћенавија у Пећи. После завршетка основне школе, са одличним успехом, отац га је уписао у Богословско-учитељску школу у Призрену. По завршетку школе опредељује се за учитељски позив. Именован је септембра месеца 1901. године за учитеља у Гњилану. У Гњилану је учитељовао осам година, са паузом од годину дана 1903-1904. (према казивањима П. Петровића Д. Морачићу), када је радио у Пећи. Из Гњилана, 1909. године, премештен је у Приштину, а 1911. године прелази у Призрен. После светског рата, 1922. године, на служби је у свом родном граду, у Пећи, где је и пензионисан 1938. године.

Овај савременик Григорија Божовића оставио је у српској култури оригиналан траг: као записивач и дописник ,,Цариградског гласника“ и ,,Заставе“, приповедач, драмски писац, власник прве штампарије тога времена на овом делу српских земаља, први фотограф и као уметник у раду са дрветом.

Ово је друга (прва штампана) од четири књиге Петровићевих сабраних дела која је припремио за штампу Владимир Бован. У првој књизи је описан Петров живот и рад. Траћа књига носи наслов: Из Метохије и друге приче а у четвртој биће штампане Петровићеве драме.

У више десетина приповедака, истинских прича и цртица из живота Срба краја 19. и почетка 20. века, под отоманском влашћу, гњиланског краја, Призрена, Пећи, Приштине, Дечана и Новог Пазара, читалац ће на преко триста страна наћи и трагику живота у ропству али и хумора на претек… 


| [Насловна] | [Наша издања] | [О нама] | [Контакт] |
Copyright © 2011 Агенција за издавачку делатност »Лестве«. Сва права задржана.