Гласило за национална, духовна и културна питања

Контакт

 

 
 

ВАСКРСЛА ХВОСТАНСКА СЕЛА

 Томислав В. Бабовић, ШАЉИНОВАЦ У ХВОСНУ,
Агенција за издавачку делатностЛЕСТВЕ”,
Косовска Митровица,
2013.

Издавачким пројектом Трагом Светостефанске повеље, покренули смо библиотеку о метохијским српским селима, која су, у НАТО-арбанашкој стихији, 1999. године, опљачкана, опустошена, спаљена, затечени поубијани а реткима се и за гробно место зна.

Затирано је скоро све, чак и помоћни објекти за држање стоке и живине. У целој Метохији и Метохијском Подгору, као једини чувари српске историјске вертикале, остала су села: Велика Хоча, Гораждевац, Црколез и Суво Грло, делић Ораховца и свећа се не угаси у манастирима: Пећка Патријаршија, Високи Дечани, Будисавци и Гориоч.

Библиотеци смо дали назив:
Трагом Светостефанске повеље

јер се већина свих тих села помиње у повељи Св. краља Милутина манастиру Бањској, из 1314. године.

Српска истрајност да на тим просторима опстану вековима, кроз сва страдања и разарања од Турака, после великих српских сеоба, арбанашких и фашистичких варвара, до НАТО и ЕУ надварвара, показује и исконска жеља да се Срби врате, иако их разне инсталације од УНМИК-а до ОЕСЦ-еа плански онемогућавају у настојању да Арбансима етнички очисте српске просторе од Срба. Повратак на уништена имања и започињање ,,новог живота” из почетка, на ледини, у окрутном непријатељском окружењу, бележи се у двадесетак метохијских села, источке, клинске и пећке општине.

Монографија метохијског села Коша, коју је урадио мр Божо П. Обрадовић, је прва у низу, и штампана је 2009. године. у припреми за штампу су монографије села Гораждевца, Осојана, Истока, Дрсника... Наш рад је, нажалост, успорен јер се не може озбиљан посао урадити без најнеопходнијих финансијских средстава.

Значајна потпора истраживачком раду на овом издавачком пројекту, наишла је на разумевање у Министарству за културу Владе Републике Србије и Канцеларији за Косово и Метохију.

Уредник


| [Насловна] | [Наша издања] | [О нама] | [Контакт] |
Copyright © 2011 Агенција за издавачку делатност »Лестве«. Сва права задржана.