Гласило за национална, духовна и културна питања

Контакт

 

 
 

ХРОНИКА СЕЛА СИНАЈА И ОКОЛИНЕ
И РОДОСЛОВ ПУМПАЛОВИЋА И РОДОСЛОВ БРАТСТВА АШАНИН ИЗ МОЈСТИРА

Радислав Пумпаловић

Више је прстију на једној руци него што има, за сада, аутора монографија о метохијским градовима и селима. У време Броза и ,,брозовића“ писане су неке брљотине са намером да се сакрије истина и многовековна српска историја и да се прикаже да је све што је било пре 1945. неважно и погрешно а да је после тога све кренуло унапредак и благостање.

Радислав Пумпаловић, професор српског језика из Истока (рођ. 1940.) је стрпљиво истраживао, два века живљења, две породице из Пећког Подгора, из села Синаја и Мојстира, недалеко од Истока. Породице Пумпаловић и Ашанин спадају у ред већих српских породица. То су и многострадалне породице: и у време ,,турско“, и у време ,,комунистичко-арбанашко“…

Књига је написано стручно јер је аутор, крајем деведесетих година прошлог века, прикупљао за САНУ (Ономастички одбор) грађу из више села северног дела Косова и Метохије. Професорски сталожено, и прецизно, обухватио је мноштво чињеница а што је посебно вредно урадио је, беспрекорно, родослове свих породица које су временом живеле од Истока до Топлице.

Контакт тел. аутора: 011/8128340


| [Насловна] | [Наша издања] | [О нама] | [Контакт] |
Copyright © 2011 Агенција за издавачку делатност »Лестве«. Сва права задржана.