Гласило за национална, духовна и културна питања

Контакт

 

 
 

И СТВАРНИ И ЗАВЕТНИ ЗАВИЧАЈ 

Слободан Милидраговић Шоле, КОСОВО ЈЕ И ТВОЈЕ ИМЕ
Агенција за издавачку делатностЛЕСТВЕ”,
Косовска Митровица,
2014.

У пространу и прозрачну књигу Слободана Милидраговића Косово је и tвоје име најбоље је ући као што се улази у гостољубиву кућу Срба Косоваца.

Тамо ће вас сачекати ведар и добростив домаћин са погачом и сољу и са видиком који је осунчан и отворен на башту и поткућницу, на врт и њиву, на реке и планине, цркве и манастире, на небо са звездом на истоку. Ето о томе Милидраговић и пева.

Ако тако уђете, љуљаће вас његове речи кроз простор и време, и путоваћете до Немањића и назад, а да се с места не помакнете.

Јер овај је песник непатворен, невин од учености. Он говори чистом и једноставном љубављу за свој стварни и митски, заветни завичај, за земљу и људе. Зато су његови стихови натопљени и осењени лакокрилом светлошћу коју неки зову и маштом. Зато његови призори понекад умеју да полете као што се лети на Шагаловим сликама.

Милидраговићев свет проточила је лирска нежност и жалобно разумевање за све што је Творац саздао. Милидраговић је најтоплији кад пише о породици, а жалобан кад се сећа младости која је прохујала.

Кад Милидраговић убеђује читаоца да је Косово и његово име, он као дете само хоће да ту лепоту о којој пише подели са другима. Лепоту која је синула изненадним сјајем пред злослутном зебњем да је ускоро неће бити. Или, ако ће је и бити, забраниће да је зовемо нашом. Осим у сећању.

Ово је радоснотужна књига већма писана под бомбама.

Рајко ПЕТРОВ НОГО


| [Насловна] | [Наша издања] | [О нама] | [Контакт] |
Copyright © 2011 Агенција за издавачку делатност »Лестве«. Сва права задржана.