Гласило за национална, духовна и културна питања

Контакт

 

 
 

РИЗНИЧАР СЛОБОДЕ, ЉУБАВИ И ПАТЊЕ

 Недељко Виријевић, ЗЛАТНЕ ВУГЕ НА ЗЕЛЕНОМ ДРЕНУ,
Агенција за издавачку делатностЛЕСТВЕ”, Градска библиотека "Вука Караџић",
Косовска Митровица,
2016.

Ризница је увек била чуваркућа, а у ризници је обитавало чуварево благо.

А знамо ли какво је то благо? То је оно што остаје после генерација да чува сећање на претке и да потомцима пут покаже. Потомци морају крочити на утабани пут, иначе постају слепи путници.

Многи би помислили да о злату, дијамантима или новцу причам. А није ми до тога! Шта ћу са благом, ако су ми државу отели они којима је лакше било да у моју земљу пободу заставу, него плуг и рало?!

Ако си богат само оним што ти лопови могу украсти или мољци појести, с чиме ћеш остати да живиш, кад те лопови покраду или мољци поједу?
                                
(Свети владика Николај)

Србима је књига вазда чуваркућа, а књига је најсавршенији и незаменљиви проналазак људски. Што у српским књигама не остаде, то Срби заборавише, а заборав је највећи непријатељ живота.

Нама с Косова и Метохије за будућност остаје само књига и ништа друго сем ње. Будућност почива у прошлости! И убоги и многоновчани иду пред Господа празних џепова. Богати речима стају богати пред Господа Христа, јер су оставили књиге и у њима реч у сећања на суграђане и сународнике које ће тек срести. Сећање је пут у наставак живота. Умиру они који не остављају сећања!

Много је изгубљених генерација за овако мали народ, као што је данас српски народ. Кад народ живи од данас до сутра, то само значи да се народ загубио у времену. Изгубио себе и своје памћење. Такав народ не уме да се врати у свет живих.

За то има снаге само народ који има књиге, књиге о својим прошлим временима, књиге о свом језику, књиге о знаним и незнаним људима кроз које је живео народ. Народ мора да се бори за сваку своју књигу. Бранећи књигу, брани род свој и будућност своју. Књига је језик, књига је народ, књига је живот!

У руци држимо књигу која неиздата и непрочитана одавно живи у будућности. Њоме владају две једине стварности у свету: слобода и љубав! Човек који воли не може се у ланце везати! Човек који не воли, који није роб љубави, није слободан човек и не заслужује слободу.

Колико год пута га рушили, увек ће се наћи балкон којим ће се Ромео попети до Јулије!

Ово је књига слободе, љубави и патње Недељка Виријевића: Он у њој стихотвори о љубави онако како то чине они који од љубави, за љубав и с љубављу живе. Тако су о љубави стихотворили од времена Овидија, па до нашег уснулог, а никад буднијег „коловође“ Бранка.

Стихови Недељка Виријевића су бујица за коју уставе нема. Они су животодајна ватра која сагорева све пред собом, ослобађа срце да може и сме да кликне у небо, призове небо у своје друштво и: ето слободе да заљубљена душа поведе свадбено коло са звездама свим!

Приче Недељка Виријевића су извор српског језика на који се иде по воду. Здрава, јасна, а истовремено блага и Боговечна реч Недељка Виријевића износи на олтар српске литературе све оне чедности и Боговесности којима је обдарен српски народ из Ибарског Колашина. Тај стари српски свет, сачуван кроз реч Недељка Виријевића, данас је одавно убрана, лековита биљка, чији сокови лече данашње необуздане и мртвозорне варијанте српског језика који творе неслободни људи, у чијим грудима не куца срце, ни камен, већ каменолом.

Човек живи док траје прича о њему! Недељко Виријевић нам је оставио приче, да се њима храбримо да ћемо и ми, неслободни у човеку, а слободни у Христу, невољени код људи, а вољени у Христу, узлетети са земног шара, дохватити облаке и с њима запловити у вечност.

Недељко Виријевић је дао себи слободу да воли и пати. Могао је то, јер му је љубав дала снагу и моћ да срце ослободи стега и души дозволи да узлети. И патња, да, и патња! И она је пратилац сваке слободе и љубави. Да није патње, како би настала реч, реч од чије се јачине умире, реч од чије се снаге живи, реч која је везала Недељка Виријевића за Бога, вазнела у Христово Наручје и вратила нам се на наше Косово и Метохију.

Вратила нам се небеска реч Недељка Виријевића, дуговремешна и дугочекајућа реч, да нас обнови изнутра сећањем на изворни српски језик, да нас обнови вером, а споља обавеже да упамтимо: изгубљено је само оно чега се одрекнемо! Враћена реч Недељка Виријевића господар ће бити новоствараног српског живота Косова и Метохије.

 Зоран Д. Милојевић


| [Насловна] | [Наша издања] | [О нама] | [Контакт] |
Copyright © 2011 Агенција за издавачку делатност »Лестве«. Сва права задржана.