Гласило за национална, духовна и културна питања

Контакт

 
 

У СПОМЕН

ГОРОСТАСИ У СРБСКОЈ КУЛТУРИ
СТАРЕ СРБИЈЕ

Проф. др Владимир Бован

(1927 - 2017)

Упокојио се у Господу проф. др Владимир Бован, до пензионисања редовни професор Универзитета у Приштини и сарадник САНУ. Вредни истраживач и сакупљач народног блага србског народа на Косову и Метохији, писац многобројних књига и најбољи познавалац србског књижевног наслеђа у области Старе Србије.

Његов живот почео је на Косову и Метохији и сав је остао на духовном наслеђу овог дела наше Отаџбине. Завичај му је био Урошевац, ту је завршио основну и средњу школу. У Скопљу је, на Философском факултету, дипломирао на југословенској а на Филолошком факултету у Београду докторирао на  народној књижевности.

Радио је као профессор средњих школа у Урошевцу и Призрену, доцније као асистент и редовни професор Философског факултета у Приштини, до пензионисања.

Целокупни рад и животну енергију усмерио је на изучавање свега што је написано на нашим класичним просторима Косова и Метохије, борећи се за незаборав и афирмацију писане речи. Нема области о којој проф. Бован није проговорио, било да је то народна или уметничка књижевност, или о писцима – носиоцима те књижевности, дајући свој мериторни суд као ерудита и изврсни познавалац.

Одлучујуће је допринео оснивању Института за проучавање културе Срба, Црногораца, Хрвата и Муслимана на Косову и Метохији (доцније преименован у Институт за српску културу). Дуго је трајала та упорна борба, до 1988. године. (види текст у прилогу: Од захтева до закона, примера ради, Арбанас из радне групе то није хтео да потпише).

Поразна је била непроученост србског културног наслеђа на Косову и Метохији.

Сарађивао је и подржавао издавачке пројекте настале на Косову и Метохији после окупације 1999. године: Хвосно (из Истока), Лестве (из Косовске Митровице), Никанор (из Грачанице)…         У том периоду штампано је више Бованових књига (лирских и епских песама), као и монографија о Николи Кибалчићу (проналазачу идеје космичког брода. У два издања (Хвосно и Лестве)је штампане су Српске народне умотворине са Косова и Метохије у ,,Цариградском гласнику”.

Није дочекао да се одштампају и ,,Сабрана дела Петра Д. Петровића” која више година припремао за штампу. У издању Лестви све је припремљено за штампу још пре три године али се средства нису нашла. Наставља се пракса из титоистичког времена да се за србске пројекте издавачи довијају и налазе средства мимо државе. Акобогда и то ће се окончати, ове 2017.

Научни опус проф. Владимира Бована износи на стотине научних и стручних радова и многим књигама. Објавио самостално тридесет и четири књиге и десет у коауторству са колегама. Најобимнија су два издања српских народних умотворина са Косова и Метохије, прво: Народна књижевност Срба на Косову и Метохији, у десет књига и Српске народне умотворине са Косова и Метохије у записима студената, такође у десет књига, али у три тома: први 2000. године, други 2001. и трећи 2005.

Остале његове књиге су: Докторска дисертација, Уџбеник за студенте, Следбеницима Вука Караџића на Косову и Метохији, Антологије народне лирике, епике, приповедака и говорних творевина.

Значајне су и књиге из едиције Знаменити Срби са Косова и Метохије, у којој су објављене књиге о Петру Костићу, Јанићију Поповићу, Дени Дебељковићу, Манојлу Призренцу, Сими Андрејевићу Игуманову, Ивану Степановичу Јастребову...

Веома значајне књиге су му: Богословија у Призрену и Српска свадба на Косову и Метохији (ова друга припада области етнологије колико и области књижевности). Заједничке књиге са колегама су интердисциплинарног карактера и везане су за србску косовско-метохијску књижевну и културну историју. Радови објављени у периодици су врло широког спектра научне и стручне проблематике.

Учествовао је на више научних симпозијума у нашој земљи и у иностранству. Његови радови су превођени на стране језике. Био је члан Одбора за народну књижевност САНУ; међу одељењског одбора за Косово и Метохију; међуодељењског Вардарског одбора; члан савета Вукове задужбине

Добитник је Награде града Приштине, Покрајинске награде Косова и Метохије, Вукове награде и Седмојулске награде за науку. Одликован је Орденом рада и Орденом заслуга за народ.

 

Проф. др Владимир Бован 

ОД ЗАХТЕВА 1976 - ДО ЗАКОНА 1988.

           


| [Насловна] | [Наша издања] | [О нама] | [Контакт] |
Copyright © 2011 Агенција за издавачку делатност »Лестве«. Сва права задржана.